De Zeeuwse luchtvaartdagen

De Zeeuwse Luchtvaartdagen is een initiatief van de stichting Wings to Victory (WtV). In 2008 organiseerde WtV haar eerste open dag op vliegveld Midden Zeeland. Men had nog geen eigen locatie en maakte daarom dankbaar gebruik van de faciliteiten van Vliegwerk Holland BV om een en ander ten toon te stellen. Circa 800 mensen bezochten deze open dag. In 2009 werd de open dag samen met Wings & Wheels georganiseerd. Ten gevolge van een dodelijk vliegongeval kort voor het evenement, werd alles echter afgelast. Wel is dat jaar medewerking gegeven aan het Midzomer-event, eveneens op het vliegveld. WtV verzorgde het commentaar op die dag en toonde een aantal historische vliegtuigen.

In 2010 is de open dag wederom samen met Wings en Wheels georganiseerd. Die dag werden ongeveer 4000 mensen getrokken naar de WtV activiteiten. Tijdens deze open dag waren ook voor het eerst onderdelen van buiten de stichting aanwezig, zoals legervoertuigen, een modelbouwshow en een aantal kraampjes.

In 2011 besloot Wings & Wheels te stoppen met haar activiteiten. WtV heeft daarop de datum verplaatst naar augustus om meer van het vakantie seizoen te kunnen profiteren. Als thema werd 100 jaar Zeeuwse luchtvaart gekozen, omdat het dat jaar 100 jaar geleden was dat in de Wilhelminapolder een Bleriot het luchtruim koos. Tijdens deze editie was de Bleriot van Stichting Vroege Vogels dan ook de grote publiekstrekker. Vanwege het bijzondere feit werd het evenement ook groter opgezet, en verspreid over 4 dagen. Er werd dan ook gesproken van een vliegweek, refererend aan de vliegweken van weleer. Het werd een groot succes, bijna 10.000 mensen zijn op dit evenement afgekomen en ook de media gaven iedere dag ruim aandacht aan het evenement. WtV besloot als organisatie deze formule verder uit te bouwen en het voort te zetten als de Zeeuwse luchtvaartdagen. Mede ook door de positieve samenwerking met het vliegveld en de gevestigde bedrijven en verenigingen welke een enorme support gaven.

In 2012 is het evenement als eerste keer onder de titel "Zeeuwse luchtaartdagen" georganiseerd. In drie dagen werd het bezoekersaantal van 2011 geƫvenaard. De bezoekers konden weer rekenen op een zeer gevarieerd programma voor jong en oud en velen hebben kennis gemaakt met de luchtvaart in Zeeland. Hoogtepunt van deze dagen was de gereconstrueerde Messerschmitt ME109 van Jan van Huuksloot. Deze werd speciaal hiervoor vanaf vliegveld Seppe naar Midden Zeeland getransporteerd. Daarnaast waren weer tal van activiteiten, tientallen vliegtuigen, een braderie, een modelbouwshow en nog veel meer.

Het concept is sindsdien verder uitgewerkt en verfijnd naar een jaarlijks 2-daags luchtvaart evenement met ieder jaar weer nieuwe ingrediĆ«nten, meer luchtvaart en een gemoedelijke sfeer.

In 2019 werden de Zeeuwse Luchtvaartdagen gehouden in Vlissingen.

In 2020 en 2021 worden ivm de Corona geen Zeeuwse Luchtvaartdagen georganiseerd.